Απάντηση Σκουρλέτη σε Δούρου για την ρύθμιση στην Διαχείριση Αποβλήτων

0

23186015_EVN6_PERIFEREIAKO_SYMBOYLIOS_SKOYPIDIA.limghandler
Aπάντηση σε Ρένα Δούρου, ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με τη ρύθμιση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας (2/11) στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε ότι το άρθρο 31 του νομοσχεδίου «δεν έχει στόχο την παρέμβαση στο έργο της Αυτοδιοίκησης».

Να υπενθυμίσουμε ότι την αντίθεση τους στο συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, είχαν εκφράσει η περιφερειάρχης Αττικής, η Ένωση Περιφερειών αλλά και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Η δε ανακοίνωση της Περιφέρειας σχετικά με τη ρύθμιση για τον ΠΕΣΔΑ, στην οποία με την σειρά του απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος ήταν η εξής:

«Η προτεινόμενη τροποποίηση διατάξεων του νόμου 4042/12 με το άρθρο 31 στο Πολυνομοσχέδιο σχετικά με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, τυπικό και ουσιαστικό, ως προς το σκέλος που αναφέρεται στην έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, ενώ το σκέλος που αφορά στη διαδικασία κύρωσης του ΕΣΔΑ είναι απολύτως αναγκαίο, καθώς έρχεται να καλύψει ένα υπάρχον κενό νόμου, η συμπλήρωση – τροποποίηση που επιχειρείται στα προβλεπόμενα από το άρθρο 35 του νόμου 4042/12, που προσαρμόζει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία – Πλαίσιο 2008/98/ΕΚ, δημιουργεί, και δεν επιλύει, προβλήματα».

Όπως είχε επίσης διευκρινίσει η Περιφερειάρχης Αττικής, τα περαιτέρω προβλήματα δημιουργούνται διότι η συγκεκριμένη ρύθμιση:

«Εισάγει μία ακόμη φάση έγκρισης, σε κυβερνητικό επίπεδο, προσθέτοντας γραφειοκρατία, με ό,τι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Καθιστά τα Περιφερειακά Συμβούλια, από κυρίαρχα όργανα, διαμεσολαβητικούς -διεκπεραιωτικούς μηχανισμούς, με την κεντρική εξουσία να έχει τον τελευταίο λόγο έναντι των Περιφερειών.

» Υποβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, έναντι της κεντρικής εξουσίας, σε ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο οποίο, και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του νέου ΕΣΔΑ.
» Σε ό,τι δε αφορά το τυπικό πρόβλημα, η προτεινόμενη τροπολογία έρχεται ως επείγουσα ενώ δεν έχει ζητηθεί από κάποιον αιρετό φορέα κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης των ΠΕΔΣΑ των Περιφερειών.»

Η Ρένα Δούρου σημειώνει ότι η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων, βάζοντας τις βάσεις για ένα οικονομικά και οικολογικά δίκαιο και βιώσιμο, αποκεντρωμένο και με δημόσιο χαρακτήρα μοντέλο.

Share.

About Author

jjfhjejwefhwe fwejfhiwejfdowf weijfowjfowf wfwoefosedjcow fwoefoiwujcf wfwofwo efoweow fdwof wf wo dowjwoeefj fwoj dfwe weoffjwifiwedj jdows dwe dwjufowfw fwof.

Comments are closed.