Μπαρουτάδικο, ΄Αι – Γιάννης και αρχαία Ι. Οδό στο δίκτυο μνημείων και οικολογικών διαδρομών της Περιφέρειας

0

Στα πλαίσια της δημιουργίας ενός δικτύου μνημείων και οικολογικών διαδρομών στην Δυτική Αθήνα από την Περιφέρεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας, επισκέφτηκε το ίχνος της αρχαίας Ιεράς Οδού στο Αιγάλεω και το «μπλοκ 15» στο Χαϊδάρι, σήμερα Πέμπτη 20 Αυγούστου.

Στο συγκεκριμένο “δίκτυο μνημείων” εντάσσεται το Μπαρουτάδικο, καθώς και το εκκλησάκι του Αϊ-Γιάννη στον Ελαιώνα (ΤΕΙ Πειραιά), ενώ στόχος είναι η δημιουργία και η επεξεργασία προγραμμάτων αποκατάστασης, ανάδειξης και σύνδεσης των μνημείων της Δυτ. Αθήνας σε ένα ενιαίο δίκτυο ιστορικών, πολιτιστικών και οικολογικών διαδρομών: «Αναγνωρίζοντας (η Περιφέρεια) την ευθύνη διαφύλαξης και ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς της Δυτ. Αθήνας”, όπως τόνισε ο κ. Τζόκας κατά την διάρκεια της επίσκεψής του.

΄Αλλα μνημεία που συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας είναι: η αρχαία γέφυρα του Κηφισού ποταμού και άλλες σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία, όπως η Μονή Δαφνίου, μνημεία βιομηχανικού πολιτισμού, όπως το καμίνι της Πετρούπολης, η Βιοχρώμ και η Βιοφιάλ, αλλά και νεότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία όπως το Παλατάκι, το πάρκο Ραδιοφωνίας στο Ίλιον, τα προσφυγικά στο Περιστέρι και άλλα πολλά, που μαρτυρούν τη διαχρονική σημασία της Δυτικής Αθήνας.

Ο κ. Τζόκας, τόνισε από την πλευρά του ότι “στόχος είναι η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της περιοχής, ώστε να ξαναστρέψουμε την προσοχή μας στη ιστορία της περιοχής μας και να αναδείξουμε τον πλούτο της”.

Επίσης υπογράμμισε ότι “η Δυτική Αθήνα αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της τρισχιλιετούς άνθησης του πολιτισμού και της ανθρώπινης δημιουργίας στην περιοχή, για να συμπληρώσει: “Το πέρασμα των αιώνων έχει αφήσει τη σφραγίδα του στον τόπο και έχει κληροδοτήσει μνημεία παγκόσμιου βεληνεκούς, διάφορων ιστορικών περιόδων”.

Share.

About Author

jjfhjejwefhwe fwejfhiwejfdowf weijfowjfowf wfwoefosedjcow fwoefoiwujcf wfwofwo efoweow fdwof wf wo dowjwoeefj fwoj dfwe weoffjwifiwedj jdows dwe dwjufowfw fwof.

Comments are closed.