Τίμησαν τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής για την προσφορά του στα γράμματα

0

Με ηχηρές απουσίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τιμήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και Πανεπιστημιακός Σπύρος Τζόκας για την προσφορά του στα γράμματα, από τον Δήμο Ζίτσας, την Ομοσπονδία αδελφοτήτων Καλαμά, την τοπική κοινότητα Σουλοπούλου και την αδελφότητα Σουλοπούλου, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων «ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΕΙΑ 2015», το Σάββατο 8 Αυγούστου 2015.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μικρό Σουλόπουλο ή Σούλι παρουσιάσθηκε το συγγραφικό έργο του Σπύρου Τζόκα, καθώς και η ακαδημαϊκή του πορεία, ενώ η κατακλείδα της παρουσίασης ήταν: «Ο Σπύρος Τζόκας, ως ιστορικός επιστήμονας μας παραθέτει λιτά, ευσύνοπτα και επιστημονικά ένα πανόραμα όλων των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και τον κόσμο, από τα τέλη του 19ου αι. μέχρι εκείνη του ’40. Ιστορική περίοδος ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τόπο μας. .Η πένα του συγγραφέα, τα μικρά σημαδάκια πάνω στο λευκό χαρτί δείχνουν την ψυχή του….Ο Σπύρος Τζόκας έχει ψυχή βαθιά…. Αγωνιστής και διανοούμενος, πάντα στην πρώτη γραμμή, δίνει το παράδειγμα στις νεότερες γενιές.».

Η συγκινησιακή φόρτιση που υπήρχε στη συγκέντρωση κορυφώθηκε με παραδοσιακή ηπειρώτικη μουσική και πολύ κέφι.

 Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μικρό Σουλόπουλο ή Σούλι παρουσιάσθηκε το συγγραφικό έργο του Σπύρου Τζόκα. Εδώ κατά την διάρκεια της απονομής τιμητικής πλακέτας


Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μικρό Σουλόπουλο ή Σούλι παρουσιάσθηκε το συγγραφικό έργο του Σπύρου Τζόκα. Εδώ κατά την διάρκεια της απονομής τιμητικής πλακέτας

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καρχιμάνης, ο δήμαρχος Ζίτσας κ. Πλιάκος και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και των γραμμάτων.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραβρέθηκαν βουλευτές του.

Τα κυριότερα έργα που συνοπτικά παρουσιάσθηκαν είναι:

• “Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι. Υπανάπτυξη ή εξαρτημένη ανάπτυξη;” Θεμέλιο, 1988.
• “Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα”, πανεπιστημιακές εκδόσεις, 1997.
• “Καισαριανή. Η φυσιογνωμία μιας πόλης,” 1988.
• “Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Οδοιπορικό στον 19ο αι., Θεμέλιο 1999.” Το βιβλίο αυτό πήρε το Α’ βραβείο από τη Βουλή των Ελλήνων.
• “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το εγχείρημα του Αστικού εκσυγχρονισμού 1928-1932. Η οικοδόμηση του αστικού κράτους,” Θεμέλιο, 2000. Το βιβλίο αυτό, επίσης, απέσπασε το Α’ βραβείο από τη βουλή των Ελλήνων.
• Διδακτικές στρατηγικές στο μάθημα της Ιστορίας. Εικαστικές και οπτικοακουστικές πηγές. Σαββάλας 2002.
• “Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα.” Θεμέλιο 2006
• «Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων» Ιστορικό μυθιστόρημα, Εύμαρος, 2014. Το έργο αυτό έγινε και θεατρικό.
• Έχει δημοσιεύσει δοκίμια, επιστημονικά και πολιτικά άρθρα και μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και σε εφημερίδες.

Share.

About Author

jjfhjejwefhwe fwejfhiwejfdowf weijfowjfowf wfwoefosedjcow fwoefoiwujcf wfwofwo efoweow fdwof wf wo dowjwoeefj fwoj dfwe weoffjwifiwedj jdows dwe dwjufowfw fwof.

Comments are closed.