Ένα βυζαντινό μνημείο της πόλης καταστρέφεται

0

Εικόνα καταστροφής και εγκατάλειψης παρουσιάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, το οποίο αποτελεί ένα «ζωντανό» μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής και βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του ΤΕΙ Πειραιά, στο κτήμα «Μερκάτη».

Συγκεκριμένα, έχουν πέσει ολόκληρα κομμάτια από τους τοίχους, έχουν καταστραφεί αγιογραφίες, έχει πέσει το τέμπλο, αν και σε γενικές γραμμές διατηρείται το περίγραμμα της εξωτερικής τοιχοποιίας σε μια σχετικά καλή κατάσταση.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που το εκκλησάκι βρίσκεται σε κομβικό σημείο της πόλης (Λ. Θηβών), κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση, όχι τόσο εξαιτίας του χρόνου, αλλά περισσότερο λόγω της αδιαφορίας των υπευθύνων.

Ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής απειλείται με κατάρρευση

Ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής απειλείται με κατάρρευση

Η ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται ο Αγ. Ιωάννης ανήκει στον ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και το εκκλησάκι ανήκει εντός της δικαιοδοσίας του, ο οποίος μάλιστα ΟΣΚ παραχωρεί αυτόν τον χώρο για την πρακτική άσκηση σπουδαστών παραβλέποντας ότι επιβαρύνεται περισσότερο, όπως μας πληροφορούν οι περίοικοι.

Ο ΟΣΚ παραχωρεί τον χώρο για την… πρακτική άσκηση των σπουδαστών

Ο ΟΣΚ παραχωρεί τον χώρο για την… πρακτική άσκηση των σπουδαστών

Δεν θα έπρεπε κάποιος αρμόδιος φορέας να επιληφθεί επί του θέματος; Είτε ο ΟΣΚ είτε η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία; Πριν καταρρεύσει εντελώς…

Αλήθεια, το «αίτημα» της προηγούμενης δημοτικής αρχής (Χρ. Καρδαρά) για την ενδεχόμενη παραχώρηση του χώρου από τον ΟΣΚ στον Δήμο Αιγάλεω τι απέγινε;

Σε μια παρόμοια περίπτωση θα μπορούσε η παρούσα δημοτική αρχή του κ. Δ. Μπίρμπα να εξοικονομήσει τα απαραίτητα κονδύλια για την αναστύλωση του Αγ. Ιωάννη;

Share.

About Author

jjfhjejwefhwe fwejfhiwejfdowf weijfowjfowf wfwoefosedjcow fwoefoiwujcf wfwofwo efoweow fdwof wf wo dowjwoeefj fwoj dfwe weoffjwifiwedj jdows dwe dwjufowfw fwof.

Comments are closed.