Έκτακτη σύσκεψη για τη επισιτιστική κρίση στην Δ. Αθήνα – Συμμετοχές από αρμόδιους Δήμους και Αιγάλεω

0

Στα πλαίσια του προγράμματος «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή» που στοχεύει στην καταπολέμηση της επισιτιστικής κρίσης στην Δ. Αθήνα και υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους δήμους και τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας Σπύρου Τζόκα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας, την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου.

Η σύσκεψη διοργανώθηκε για τη συγκρότηση «Κοινωνικής Σύμπραξης» για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας και το οποίο Ταμείο εντάσσεται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το ΤΕΒΑ συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και της κοινωνικής συνοχής με χρηματοδότηση 330,0 εκ. ευρώ για την περίοδο 2015-2020 και στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε.

Οι Εθνικοί Στόχοι για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο πλαίσιο του ΕΠΜ, διαρθρώνονται σε τρεις συνιστώσες:

• στη μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 450.000 έως το 2020.
• στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, μέσω μείωσης του αριθμού των παιδιών και νέων (0-17) που απειλούνται από τη φτώχεια κατά 100.000 έως το 2020,
• στη δημιουργία ενός «δικτύου κοινωνικής ασφάλειας» κατά του κοινωνικού αποκλεισμού που περιλαμβάνει δυνατότητα πρόσβασης στους πολίτες σε βασικές υπηρεσίες, όπως η Κοινωνική φροντίδα, ή ιατρική περίθαλψη, η στέγαση και η εκπαίδευση.

17 Δεκεμβριου 2010 ετοιμασία δεμάτων στη ΔΙΑΚΟΙΝΙΑ 118
Η Κοινωνική Σύμπραξη σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομού Αττικής) αναμένεται να αποτελέσει το βασικό κύτταρο του προγράμματος και των δράσεων αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας. Οι Κοινωνικές Συμπράξεις θα συγκροτηθούν αποκλειστικά μέσω περιφερειακών και τοπικών διαβουλεύσεων με συμμετοχή όλων των τοπικών Κοινωνικών Εταίρων.

Με παρέμβασή του, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας επισήμανε τις αντιφάσεις και τους πιθανούς κινδύνους του προγράμματος, αν δεν το χειριστούμε με σύνεση και συνέχισε τονίζοντας ότι «το πρόγραμμα αυτό επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την αντίθεση: από τη μια πλευρά οι ασκούμενες μέχρι τώρα μνημονιακές πολιτικές αύξησαν τη φτώχεια και τον αποκλεισμό και από την άλλη έρχονται προγράμματα σαν ασπιρίνες να καταπολεμήσουν τις συνέπειες. Δεν λογίζονται, δηλαδή, οι αιτίες και δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη ρίζα του».

Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνα Θανοπούλου, επισήμανε ότι η συγκρότηση «Κοινωνικής Σύμπραξης» για τη διενέργεια δράσεων μείωσης της φτώχειας είναι στις μέρες μας πιο αναγκαία από ποτέ και θα βοηθήσει ουσιαστικά στο να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Επίσης η κ. Κ. Θανοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη να εστιάσουμε στο σημαντικό ζήτημα της εξασφάλισης των στοιχειωδών: της σίτισης, της ένδυσης και της στέγασης για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται.

Στην συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους δημάρχους, τους εκπροσώπους των δήμων και της εκκλησίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη, στις οποίες τέθηκαν ερωτήματα προς διευκρίνιση και διατυπώθηκαν απόψεις και προβληματισμοί για την καλύτερη οργάνωση της όλης προσπάθειας.

download

Η πρωτοβουλία χαιρετήθηκε θετικά από το σύνολο των παρευρισκομένων, ενώ τέθηκε ως αναγκαία προϋπόθεση, η ούτως ή άλλως τακτική συνεργασία ΟΤΑ, Α΄ και Β’ βαθμού, στη βάση της ωφέλειας του κοινωνικού συνόλου, της χάραξης ενιαίου στρατηγικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της μέγιστης δυνατής στήριξης από την Περιφερειακή αρχή σε πολλές και σοβαρότατες δράσεις, που ήδη διενεργούν οι Δήμοι.

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν και οι:

Ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ.κ.Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως πατήρ Εμμανουήλ, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σχινάς Θεόδωρος, ο Δήμαρχος και πρόεδρος του ΑΣΔΑ κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο δήμαρχος Αιγάλεω κ. Δημήτρης Μπίρμπας, ο δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων/Καματερού κ. Νίκος Σαράντης, καθώς και ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Γιώργος Καπλάνης.

Επιπλέον, ο Αντιδήμαρχος Περιστερίου κ. Θεοδωράκος, η Αντιδήμαρχος Ιλίου κ Αλεβίζου, ο Αντιδήμαρχος Αιγάλεω κ. Ζάχαρης και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασιλειάδης, ο Αντιδήμαρχος Αγίων Αναργύρων/Καματερού κ. Παντελιάς, ο Αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λεωτσάκος , ο Δ/ντης ΑΣΔΑ κ. Διαμαντόπουλος. Τέλος στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δ/ντες των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων και Κοινωνικοί Λειτουργοί των Δήμων.

Share.

About Author

jjfhjejwefhwe fwejfhiwejfdowf weijfowjfowf wfwoefosedjcow fwoefoiwujcf wfwofwo efoweow fdwof wf wo dowjwoeefj fwoj dfwe weoffjwifiwedj jdows dwe dwjufowfw fwof.

Comments are closed.