Πρωτοβουλία 10 Δημάρχων εναντίων ελαστικών εργασιακών σχέσεων με συμμετοχή Δ. Μπίρμπα

0

dimarxoi_sintipouΟ Δήμαρχος του Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, συμμετείχε σε πρωτοβουλία προάσπισης των εργασιακών σχέσεων στους Δήμους της χώρας, την οποία ανέλαβαν οι δέκα Δήμαρχοι της Αττικής που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνέντευξη τύπου οι συγκεκριμένοι Δήμαρχοι, επισήμαναν τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρουν στη λειτουργία των Δήμων οι εργαζόμενοι με 5μηνες συμβάσεις -καθώς δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και δεν τους δίνεται χρόνος για να την αποκτήσουν. Επέκριναν έντονα την πρακτική του ΟΑΕΔ ως θεσμικού οργάνου να προχωρά σε ολιγόμηνη απασχόληση με αμοιβή μικρότερη του βασικού μισθού, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Καταλόγισαν πολιτική στόχευση εύνοιας των ιδιωτικών συμφερόντων μέσα από την αδιάλειπτη υποβάθμιση των δημοτικών υπηρεσιών.

Τέλος τόνισαν ότι όλα τα προηγούμενα έρχονται σε σαφή αντίθεση με τα οριζόμενα από το Σύνταγμα και τους Νόμους τους κράτους.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης στην ΚΕΔΕ, Δ. Μπίρμπας, σημείωσε ότι «με τα ισοπεδωτικά 5μηνα του ΟΑΕΔ δεν τηρούνται καν, όσα προασπίζεται ο ΟΑΕΔ ως φορέας». Μιλώντας ειδικά για τη χρήση του θεσμού της Κοινωνικής Οικονομίας, είπε ότι «δουλειά της δεν είναι να υποκαθιστά δημόσιες δομές. Εδώ δεν εφαρμόζεται Κοινωνική Οικονομία, αλλά Οικονομία διάλυσης των Κοινωνικών Δομών». Και συμπλήρωσε: «Ήδη υπάρχει πρόβλημα πληρωμής των προγραμματικών συμβάσεων με τις ΚΟΙΝΣΕΠ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, διότι δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο. Ενδιαφέρον υπήρξε μόνο για τη διάλυση των υπηρεσιών».

Επίσης, σε κείμενο αρχών που παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, ζητούν επιστροφή στη σταθερή και πλήρη σχέση εργασίας στους δήμους και ευρύτερα στο Δημόσιο, αναίρεση της απαγόρευσης πρόσληψης μόνιμου και εποχικού προσωπικού μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, εφαρμογή του θεσμικού μέτρου 1/5 (μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις), απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο κείμενο – που προτίθενται να προωθήσουν στα Δημοτικά Συμβούλια καταρχήν των δήμων της Αττικής και στη συνέχεια της υπόλοιπης χώρας, στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ), αλλά και στα συλλογικά όργανα των δήμων – ζητούν επίσης άμεση ολοκλήρωση του εσωτερικού ελέγχου και δίωξη των περιπτώσεων πλαστών τίτλων σπουδών, ακύρωση των διαδικασιών επανακαθορισμού κριτηρίων στην εφαρμογή του Π.Δ. 164 και ακύρωση των διώξεων στους αιρετούς που εφαρμόζουν δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες δικαιώνονται εργαζόμενοι.

Εκτός από τον Δήμαρχο του Αιγάλεω, στην πρωτοβουλία συμμετέχουν και οι Δήμαρχοι Καισαριανής Γ. Κοντόσταυλος, Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότσης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Α. Βασιλόπουλος, Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης, Ζωγράφου Τ. Καφατσάκη, Αγ. Παρασκευής Γ. Σταθόπουλος και Περάματος Γ. Λαγουδάκης

 

Share.

About Author

jjfhjejwefhwe fwejfhiwejfdowf weijfowjfowf wfwoefosedjcow fwoefoiwujcf wfwofwo efoweow fdwof wf wo dowjwoeefj fwoj dfwe weoffjwifiwedj jdows dwe dwjufowfw fwof.

Comments are closed.